X

5 alimente pe care nu ar trebui să le gătești niciodată în vase din oțel inoxidabil

5 alimente pe care nu ar trebui să le gătești niciodată în vase din oțel inoxidabil. Ustensilele de gătit de înaltă calitate pot fi scumpe, dar dacă le îngrijiți corespunzător, le puteți folosi ani de zile. Unele tipuri de vase de gătit fabricate din metale, cum ar fi fonta și oțelul carbon, necesită ceva mai multă întreținere, deoarece trebuie să fie condimentate din când în când cu un strat ușor de ulei. Acesta servește drept strat protector pentru a preveni ruginirea, decolorarea și deformarea tigăilor și cratițelor.

Cu toate acestea, vasele de gătit din oțel carbon sunt o opțiune excelentă pentru utilizarea în bucătărie, deoarece sunt destinate în primul rând pentru prăjirea, rumenirea și prăjirea alimentelor – practic, orice necesită căldură ridicată, cum ar fi fripturile, șunca și coapsele de pui cu piele, precum și legumele consistente, cum ar fi ciupercile și vinetele.

CITEȘTE ȘI: Este periculos pentru sănătate să gătești în vase foarte vechi de aluminiu sau cupru?

Cu toate acestea, în ciuda versatilității vaselor de gătit din oțel carbon, există încă unele alimente în care nu ar trebui să gătiți, deoarece pot deteriora tigaia sau nu se pot găti corespunzător. Citiți mai departe pentru o listă de alimente pe care nu ar trebui să le gătiți niciodată în oțel carbon.

5 alimente pe care nu ar trebui să le gătești niciodată în vase din oțel inoxidabil

Alimente acide

Atunci când o tigaie din oțel carbon este bine condimentată, alimentele acide, cum ar fi roșiile, citricele și oțetul, pot rupe acest strat protector, făcând ca tigaia să ruginească. Alimentele acide nu numai că pot distruge condimentele unei tigăi din oțel carbon, dar pot și interacționa cu metalul, stricând aroma a ceea ce gătiți. Dar nu vă faceți prea multe griji dacă gătiți din greșeală ceva precum sos de roșii, va trebui doar să vă condimentați din nou tigaia din oțel carbon după ce ați terminat.

Sosuri de vin alb

Dacă vă gândiți să gătiți pui piccata în tigaia dvs. din oțel carbon sau alt fel de mâncare cu vin alb, gândiți-vă din nou. La fel ca alimentele acide de mai sus, vinul alb poate îndepărta condimentele din tigaie, făcând ca mâncarea să se lipească de ea și să înceapă să se formeze rugină.

Supe și tocănițe

Supele și tocănițele care sunt gătite lent sunt absolut delicioase, dar se prepară cel mai bine într-un cuptor olandez sau într-o oală din oțel inoxidabil. Oțelul carbon nu este destinat să suporte fierberea sau fierberea prelungită, deoarece poate slăbi condimentele cratiței și chiar să se deformeze sau să ruginească în timp.

Ulei de măsline și unt

Indiferent dacă gătiți cu tigaia dvs. din oțel carbon sau o condimentați pentru a-i păstra calitatea, ar trebui să evitați orice lucru cu un punct de fum scăzut, cum ar fi untul sau uleiul de măsline. În schimb, utilizați ceva cu un punct de fum ridicat, cum ar fi avocado, floarea-soarelui, canola sau ulei vegetal, recomandă actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Oalele şi tigăile influenţează calitatea mâncării – Cât de sănătoase sunt diversele tipuri de vase

Alimente congelate

Nu este niciodată o idee bună să puneți alimente congelate direct pe o tigaie fierbinte, în special pe o tigaie din oțel carbon. Scăderea drastică a temperaturii de la produsul congelat poate provoca șoc termic și deteriorarea oțelului carbon. Dacă doriți să reîncălziți alimente congelate, asigurați-vă că acestea au ajuns la temperatura camerei înainte de gătire.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro